ΒΙΩΜΑ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Η ιστορική πια Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου μετρά ήδη 25 χρόνια ζωής και προσφοράς στον τόπο.

Από φέτος η έκθεση αναβαθμίζεται και επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της, προσφέροντας πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προς τους επισκέπτες, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν, να ανακαλύψουν, να γευτούν, να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να γνωρίσουν τους ανθρώπους του τόπου, και τελικά να βιώσουν μια αυθεντική εμπειρία στην Επιδαύρια γη.

Με μια νέα ματιά, μια ολιστική και συμμετοχική προσέγγιση στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, εμπνευσμένη από την αρχαία λατρευτική παράδοση της υγείας και της ίασης, σηματοδοτείται το πέρασμα από την καθιερωμένη Έκθεση αγροτουρισμού Επιδαύρου στο «Επίδαυρος Βίωμα».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΜΝΗΜΗ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΥ ΖΗΝ, ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ΣΤΟ «ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΒΙΩΜΑ»

Η εξέλιξη στην νέα μορφή στοχεύει στην εμπλοκή των επισκεπτών σε μία ολιστική εμπειρία περιηγήσεων, γεύσεων, εναλλακτικών δραστηριοτήτων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας, γνώσης και ευεξίας, ανακάλυψης των ποικιλόμορφων χαρακτηριστικών της περιοχής, όχι ως απλοί επισκέπτες ή τουρίστες αλλά ως κομμάτια του ιερού αυτού τόπου. Η ευκαιρία αυτή στοχεύει στην «επαν-ανακάλυψη» αυτού του τόπου ευεξίας, ευφορίας και ευζωίας σε σύνδεση με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

ΒΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος διαθέτει τον ναό του Ασκληπιού και τις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του: την έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του τόπου μαθαίνουμε ότι στο Ασκληπιείο γεννήθηκε η λατρεία της υγείας τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μια προσπάθεια λατρευτικής ανανέωσης και αναμόρφωσης. Εδώ έγινε η μετάβαση από το μαγικό, θρησκευτικό στάδιο και τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων της φύσης στη θεμελίωση της επιστημονικής ιατρικής.

Ως τόπος ευεξίας και ευζωίας στην αρχαιότητα, έδωσε το έναυσμα για τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων, λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και δραματικών παραστάσεων με την κατασκευή του θεάτρου, η τέχνη του οποίου ασκούσε και ασκεί τεράστια επίδραση στην ψυχική υγεία, κάτι που ανακάλυψε ξανά η σύγχρονη δραματοθεραπεία.

ΒΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Επίδαυρος είναι κυρίως γνωστή για το αρχαίο της θέατρο, το οποίο χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο σε πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, κοντά στο Λυγουριό, σε δυο φάσεις: η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ. και η δεύτερη στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

Το θέατρο της Επιδαύρου, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα του κόσμου, θεωρείται η τελειότερη θεατρική δομή της αρχαιότητας, χάρη στην αρμονία των αναλογιών του, τη συμμετρία των μερών του και την εξαιρετική ακουστική του. Αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος αλλά και κάποιων σημαντικών μουσικών εκδηλώσεων.

Επίσης σημαντικό είναι και το Μικρό Θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου, στην χερσόνησο «Νησί», στην ακρόπολη της αρχαίας Επιδαύρου. Η κατασκευή του άρχισε τον 4ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε στους ελληνιστικούς και αργότερα ρωμαϊκούς χρόνους. Αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο, το θέατρο είχε αρχική χωρητικότητα 2.000 θεατών, ενώ σήμερα διαθέτει 1.000 θέσεις. Η ύπαρξή του εντοπίστηκε το 1970 και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν ως το 1989.

Η πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή, ανέβηκε το 1938. Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, το 1954 ξεκίνησαν οι θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του οργανωμένου φεστιβάλ, ενώ στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ξεκίνησαν το 1998. Σήμερα, κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις στα δύο θέατρα της Επιδαύρου, ως μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΒΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην Επίδαυρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα μονοπάτια του Παυσανία και να διασχίσουν την πρώτη τοξωτή γέφυρα της Ευρώπης (γέφυρα του Αρκαδικού ή της Καζάρμας).

Με τη βοήθεια των μελών της τοπικής κοινότητας και των παραγωγών που συμμετέχουν στην έκθεση αγροτουρισμού, μπορούν να δοκιμάσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να μάθουν πώς παράγεται, να δημιουργήσουν κεραμικές κατασκευές και φυτικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά.

Σε όσους αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες προτείνονται περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές στα μονοπάτια της Επιδαύριας γης, βόλτες με τα καΐκια για μαθήματα ψαρέματος, canoe kayak σε θαλάσσιες διαδρομές καταδύσεις στη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου αλλά και μαθήματα yoga στην ύπαιθρο.

«Βίωμα» είναι να γνωρίσεις σε βάθος τη φύση, τα τοπία και τους ανθρώπους της Επιδαύριας γης,  μέσα από τη γευσιγνωσία ελαιολάδου, την κατασκευή χειροποίητων καλλυντικών, το scuba diving στην βυθισμένη πολιτεία και πολλές άλλες δραστηριότητες.

ΒΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ

Από την 2η χιλιετία π.Χ., στην πρώιμη εποχή του ιερού της Επιδαύρου, οι πιστοί επιζητούσαν την υγεία με τρόπο καθαρά μαγικό: με νερό από τις διπλανές πηγές γινόταν πρώτα ο καθαρμός, προετοιμάζοντας την κύρια τελετουργία, που ήταν η κοινή εστίαση με τον θεό. Κατόπιν της θυσίας σε υπαίθριο βωμό, ακολουθούσε συμπόσιο στο οποίο καλούσαν τον θεό να λάβει μέρος, προσφέροντάς του κομμάτι σάρκας των θυμάτων της θυσίας, ενώ κατανάλωναν το υπόλοιπο μαζί με κρασί. Η διαδικασία αυτή ονομαζόταν θεοξένια, δηλαδή φιλοξενία του νοητά παρόντος θεού, αρχικά του Απόλλωνα και τελικά του Ασκληπιού, και ήταν ένα είδος μετάληψης και απόκτησης ζωικής δύναμης από την βρώση της θεϊκής τροφής.

Σήμερα, τα τοπικά προϊόντα της Επιδαύριας γης και θάλασσας πρωταγωνιστούν στην εξερεύνηση και απόλαυση της τοπικής γαστρονομίας, στις εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες και στα τοπικά μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οι επισκέπτες καλούνται να μάθουν πώς παράγονται και να γευτούν το εξαιρετικό τοπικό ΠΟΠ ελαιόλαδο και τις ελιές ποικιλίας Μανάκι σε γευστικές δοκιμές σε ελαιοτριβεία αλλά και στα φαγητά τους, να περιηγηθούν σε πορτοκαλεώνες συλλέγοντας εξαιρετικά πορτοκάλια αλλά και δοκιμάζοντας τις ξεχωριστές πορτοκαλόπιτες, να μαζέψουν αρωματικά φυτά, να δοκιμάσουν τα φημισμένα τυροκομικά της Τραχειάς, το προζυμένιο ψωμί από ξυλόφουρνο, το εκλεκτό μέλι από παραγωγούς με μεράκι, τα λαχανικά από τους υπαίθριους λαχανόκηπους, τα αλλαντικά από ντόπια χοιρινά, τα ολόφρεσκα θαλασσινά, τα σπιτικά γλυκά, ζυμαρικά, τουρσιά αλλά και τον χυμό Aloe vera! Τα παραδοσιακά ταβερνάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές και το σπιτικό φαγητό είναι εκεί, συμμετέχοντας στο «Βίωμα» της δοκιμής και της γεύσης τοπικών προϊόντων και συνταγών, καταλήγοντας σε ένα σύγχρονο «κοινό γεύμα».

ΒΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Στην γη του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, «Βίωμα» είναι ένα σύγχρονο μήνυμα βγαλμένο από το ιστορικό παρελθόν της Επιδαύρου, όπου η ίαση είχε συνδυαστεί με την ψυχαγωγία και το θέατρο, με άλλα λόγια η θεραπεία ερχόταν μέσα από την ψυχοσωματική και πνευματική προσέγγιση.

Εδώ, στον τόπο που συναντώνται ο εναλλακτικός και βιωματικός τουρισμός με τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό, που η επίσκεψη γίνεται εμπειρία και η εμπειρία βίωμα.

Εδώ, που το διαχρονικό είναι καθημερινό.

Επίδαυρος Βίωμα

Beyond experience

Epidavros Vioma